Vooropgesteld:
In Vlissingen werden omstreeks het jaar 1790 de vier levensvatbare zonen van Hendrik Frinks (1752-1817) en Maatje Verschuure (1765-1826) geboren:1787: Andries Frenks
1789: Christiaan Frenks
1792: Leendert Johannes Frinks
1794: Franciscus Frenks / Frinks
Drie zonen van Hendrik en Maatje kregen bij de geboorte de naam Frenks en één zoon de naam Frinks. Later werden de namen willekeurig gebruikt bij geboorte van dekinderen, huwelijk en overlijden. De voorouders van Hendrik Frinks werden ook wel Frenks genoemd.
Hendrik was soldaat van oranje in het leger Drenthe. Dit leger trok Nederland door, de vrouwen van de soldaten gingen mee want in Nijmegen en in Breda werden dochters geboren van Hendrik Frinks of Frenks en zijn vrouw Anna Margaretha Kiessel.
In 1781 bivakeerde Hendrik met zijn onderdeel in Vlissingen. Op de foto rechts staat een deel van de rangeerlijst van maart 1781. Hendrik wordt op deze lijst als "ziek" aangemerkt. Deze ziekte zal de reden zijn dat Hendrik het leger heeft verlaten en zich als burger vestigde in Vlissingen waar hij sjouwer en Karreman werd genoemd. In 1782 overleed in Vlissingen Hendrik's vrouw Anna Margretha, twee van zijn drie kinderen waren als eerder overleden. Hendrik bleef dus achter met één dochter, Stofflina Frenks (1776-1818). Hierna, maar voor 1785, trouwde Hendrik met de zeeuwse Maatje Verschuure. Uit dit huwelijk werden zoals eerder genoemd vier levensvatbare zonen geboren.
Zoon Andries trouwde met Johanna van Poeljen, zij kregen géén kinderen. Christiaan trouwde met Maria Grootjans, hun kinderen groeiden op in Zeeland onder de naam Frenks. Leendert Johannes trouwde met Adriana Geldof, hun kinderen groeiden ook op in Zeeland onder de naam Frenks. Franciscus was getrouwd met Christina van Dam en met Johanna Mulder, Franciscus had één zoon die de volwassen leeftijd bereikte, deze zoon (ook Franciscus) was in dienst van de Marine in Vlissingen en verhuisde met de Marinewerf mee naar Den Helder waar Franciscus trouwde met Wilhelmina Grasser. Hun kinderen groeiden onder de naam Frinks.
De voorouders van Hendrik Frenks of Frinks
De Deventernaren onderhielden intensieve contacten met Westfalen, het Rheinland en Nedersaksen. Veel lieden uit deze streken verhuisden omstreeks het jaar 1600 door armoede gedreven naar de steden bij de grote rivieren. Ongeveer 1500 personen vestigden zich in Deventer, 80% hiervan kwam uit het tegenwoordige Rheinland. Verscheidene van hen werden soldaat in het leger, in het jaar 1628 trouwde Christiaan Frincs in Deventer als soldaat in het huwelijk met een niet genoemde bruid (register soldatenhuwelijken). Waarschijnlijk was deze Christiaan de zoon van Jan Frinck, die de oudste bekende was met een gelijk luidende naam. (Frinck, Frinks. Frincks, Frenks, Vrinks, Vrinx en andere variaties werden willekeurig gebruikt).In 1642 woonde aan de Kleine Overstraat in Deventer het echtpaar Jan Frencks en Marg Teunis, Jan kan een zoon van Christiaan geweest zijn. Bekend is dat dit echtpaar in ieder geval twee kinderen had, namelijk Anna Maria Vrencks die in 1646 werd geboren en Christiaan Frencks van het jaar 1655.
Vervolgens vinden we een Jan Frenks die in 1709 in Deventer trouwde met Jenneke Antonius. Het is waarschijnlijk dat deze Jan, die omstreeks 1680 geboren moet zijn een zoon was van Christiaan Frencks,
In 1729 Trouwde Christiaan Frincks, de vermeende zoon van Jan Frenks, met Anna Margaritha Vaes. Cristiaan was soldaat, zijn naam werd ook wel als Vrinx of Vrinks geschreven. Naast anna Margaretha Vaes werden nog twee namen van partners aan Christiaan toegewezen: Margriet Boogs en Margaretha Jacobs Heilberg. Tijdens de volkstelling in 1748 had Christiaan vier kinderen in huis waarvan één kind ouder dan 10 jaar was.
De vraag is of Christiaan werkelijk drie partners had of werd zijn vrouw anders genoemd. De voornamen Margartha, Margriet en Margaretha zijn immers bijna gelijk.
In de periode 1730 - 1752 werden in Deventer wel elf kinderen geboren waarvan in 1732 Jacobus Johan Vrincks, in 1735 Hendricus Frincks (moeder Anna Margaritha Vaes), in 1742 Elsje Vrinks (moeder Margriet Boogs), in 1743 Elisabeth Frinks (moeder Margaretha Jacobs Heilberg). Verder werden er nog 6 kinderen geboren waarvan de moeder niet bekend is, deze kinderen hadden de de namen Frinks en Vrinks en de voornamen Geertruida, Jan, Johanna Maria, Helena, Frans en Hendrik Frinks in 1752.
In 1732 en in 1734 werd een Jacobus geboren, deze moeten genoemd zijn naar de vader van Margaretha Jacobs Heilberg, echter Margaretha werd pas in 1743 voor het eerst genoemd.
Minstens 4 van de genoemde kinderen waren soldaat in het leger van de prins. Christiaan overleed in 1780 in Deventer.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten